Pokemon Nedir?
TEMEL BİLGİ
Pokémon kelimesinin anlamı ve yeni başlayanlar için temel Pokémon bilgileri
DETAY BİLGİLER
Pokémon, Pocket (Cep) ve Monsters (Canavarlar) kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşmuştur. (Yani çoğul bir kelimedir. Lakin, genel alışkanlıktan dolayı tekil olarak kullanmaktayız.) Japon programcı Satoshi Tajiri, çocukluğunda çok sevdiği böcek yakalama hobisini programcı zekası ile birleştirerek temelleri 1990 yılında atılan ve 1996 yılında Nintendo Gameboy oyunu olarak piyasaya çıkan Pocket Monsters Green ve Pocket Monsters Red oyunları ile bu büyük yolculuğu başlatmıştır. Oyunun ticari başarısından sonra, anime, film, kart oyunu, manga, oyuncak vb. bir çok dala yayılan Pokémon çılgınlığı, hemen her dalda büyük başarılar kazanmış ve yolculuğuna devam etmektedir.
POKéMON NEDİR?
Pokémon başlı başına bir dünyadır demek yanlış olmaz. Pokémon dünyası bizim dünyamızda paralellik göstermektedir. Bizim dünyamızdaki çeşitli canlılar ve nesneler, Pokémon dünyasında Pokémon olarak yer almaktadır. Pokémonlar, değişik türleri, saldırı teknikleri, evrimleri, yetenekleri olan canlılardır. Pokémon dünyasında amaç Pokémonları eğitmektir. Pokémon eğiten kimseye Pokémon eğitmeni denir. Bu işe gönül veren eğitmenler, evlerinden ayrılarak Pokémon dünyasında yolculuğa çıkarlar. Yolculuğa çıkmadan önce başlangıç Pokémonu denilen bir Pokémon almaları gerekmektedir. Bu Pokémonu da yaşanılan bölgenin Profesörleri sağlamaktadır. Bu yolculuk sırasında eğitmek üzere kendilerine Pokémon bulurlar. Bu Pokémonları Poke Topu (Poke ball) adı verilen top çeşitleri ile yakalarlar. Bir Pokémonu yakalamak için öncelikli kural, elinizdeki başka bir Pokémonla onu savaştırıp enerjisini azaltmaktadır. Enerjisi azalmayan Pokémon zor yakalanır ya da hiç yakalanmaz. Pokémonun enerjisi azaltıldığında Poke Topu vahşi Pokémona fırlatılarak Pokémon yakalanır. Yakalanan Pokémon artık sizindir ve size hizmet etmek zorundadır. Tabii bu zorunluluk eğitimcinin sağlam karakterine de bağlıdır. Çünkü Pokémonlar yeteneksiz gördükleri eğitmenlerin sözünü dinlemezler.
Peki, yakalanan Pokémonlar hangi amaçla kullanılır?
Bu sorunun kişiye göre cevabı vardır. Bazı eğitmenler yaşadıkları kıtayı dolaşarak GYM adı verilen salonlara uğrayıp oradaki salon liderlerini yenerek rozet kazanmaktadır. Kazanılan bu rozetler büyük lige katılmayı sağlar. Eğitmenlerin hayali bu lige katılıp şampiyon olmaktır. Tabiki bu yol çok uzun ve meşakatlidir. Unutmayın, bizim dünyamızla Pokémon dünyasının paralellik gösterdiğini söylemiştik.
Tabii başka seçenekler de bulunmaktadır. Özellikle bayan eğitmenlerin katılmış oldukları Contest yarışmaları buna bir örnektir. Contest yarışmalarında Pokémonların yetenekleri yarıştırılır. Seyircileri etkileyen efektler sunmaları, zor hareketleri yapmaları gibi.
Bir başka yol da GYM salon lideri olmaktır. Salon lideri olmak için yaşanılan bölgede belli bir üne sahip olmak gereklidir. Ayrıca acemi eğitmenler GYM lideri olamamaktadır. GYM liderleri kendilerine kurdukları lisanslı salonlarda acemi eğitmenlerle maç yapmaktadırlar. Maçı kaybettiklerinde eğitmene ödül olarak yaşadıkları bölgeyi ya da kendilerini temsil eden bir rozet verirler.
Bunların dışında Pokémonlarla dost olup savaştırmak yerine onlarla normal bir hayat geçirmeyi seçenler de bulunmaktadır. Bu durum bir nebze bizim dünyamıza ve yaşantımıza uygun bir davranıştır.
BİR POKéMON'UN ÖZELLİKLERİ
Pokémonlar, özel yetenekleri, saldırıları, türleri olan canlılardır. Pokémon dünyasında kaç tane Pokémon türünün olduğu bir muammadır. Şu ana kadar yaklaşık 900 türün varlığı kesinleştirilmiştir.
Pokémonların büyük bir çoğunluğu doğada vahşi olarak bulunmaktadır. Eğitimciler tarafından yakalanan Pokémonlar evcilleştirilir. Ayrıca Pokémonlar doğaya çok bağlıdırlar. Doğal dengede oluşabilecek bir sorunu insanlardan önce farkedebilmektedirler.
Bir Pokémonun özelliklerini sıraladığımızda, öncelikle türü aklımıza gelir. Pokémonların 18 ayrı türü vardır. Bunlar: Su, Ateş, Çimen, Böcek, Buz, Kaya, Yer, Savaş, Normal, Karanlık, Psişik, Hayalet, Zehir, Elektrik, Çelik, Ejder, Peri ve Uçuş türleridir. Her Pokémon bu türlerden birine ya da ikisine sahiptir. Bir Pokémon yaşadığı ortama, vücut şekline, yapabildiği saldırılara göre o türün özellikleriini gösterir. Örneğin, denizde yaşayan bir Pokémon genellikle Su türündedir, su türüne ait saldırılar yapar ve vücut şekli de suda yüzebilecek ve nefes alabilecek şekildedir.
Türler dışında yetenek (ability) dediğimiz, Pokémonların türleri ve saldırıları dışında doğal olarak kendilerinde bulunan yetenekler aklımıza gelmektedir. Örneğin, Pikachu adlı Pokémon elektrik türündedir, yeteneği ise Static (Statik)'tir. Bu yetenekteki bir Pikachu'ya dokunduğunuz an çarpılırsınız. Aynı türdeki Pokémonlar farklı yetenekte olabileceği gibi farklı türdeki Pokémonlar aynı yetenekte olabilir.
Pokémonların tüm canlılarda olduğu gibi boy, kilo, doğum süresi gibi temel özellikleri mevcuttur. Bunlara ek olarak Pokémonda temel konulardan biri olan evrim konusu da vardır. Hemen her Pokémon bir ya da iki kez evrim geçirir. Bununla birlikte evrim geçirmeyen Pokémonlar da vardır. Bir Pokémon evrim geçirdiğinde daha güçlü ve daha olgun bir hal alır. Ayrıca evrim geçiren Pokémon eski haline göre de daha vahşi olabilir. Genel olarak bir Pokémonun evrim geçirmesi için seviye (level) atlaması gerekmektedir. Bu olayın bizim dünyamızdaki karşılığı tecrübe kazanmaktır. Tecrübe kazanan Pokémon hem yeni saldırılar öğrenebilmekte hem de yeni özellikler kazanabilmektedir. Buna bir insanın ilkokuldan üniversite mezunu olana kadar geçirdiği dönemi örnek verebiliriz. Bunun dışında bazı Pokémonların evrim geçirmelerini sağlayan bazı çeşitli yöntemlerle de vardır: Evrim taşlarının kullanımı ve takas.
POKéMON - DOĞA İLİŞKİSİ
Pokémonlar doğaya yakın, iç güdüsel, gizemli canlılardır. Bir çok özellikleri hala çözülememiştir. Doğaya bu denli yakın olmaları onları anlaşılmaz yapmaktadır. Bazı Pokémonlar doğa ile ilgili konularda görevlendirilmiştir. Bu Pokémonlar genelde efsanevi olarak anılır. (Efsanevi Pokémon konusu bir alt başlıkta anlatılmıştır) Pokémon dünyasının bizim dünyamızdan en keskin şekilde ayrıldığı kısım bu kısımdır. Çünkü bu dünyada bazı Pokémonlar tanrısal güçlere sahip olabilmektedir. Bu nedenle doğa ile ilgili pek çok şeyi de kontrol edebilmektedirler. Yine de şunu belirtmek gerekir ki diğer anime, oyun vb. yaratıklarına nazaran Pokémonlar daha doğal ve abartılmamışlardır.
EFSANE POKEMON NEDİR?
Pokémon dünyasında bir çok gizem bulunmaktadır. Bu gizemler bir yere ait olabileceği gibi bir Pokémona da ait olabilir. Pokémon dünyasında geçmiş çok önemlidir. Çünkü geçmişe bağlı efsanelerin varlığı bir çok filmine konu olmuştur. Günümüz dünyasında da bir çok efsane anlatılmaktadır. Pokémon dünyasında ise tek fark, bu efsanelerin bir Efsanevi Pokémona bağlanmasıdır.
Efsanevi Pokémonlar, insanlar tarafından ya çok nadiren görülen ya da hiç görülmeyen, genellikle çok büyük güce ve doğa ile ilgili bir kontrole sahip olan Pokémonlardır. Efsanevi Pokémonlar, Pokémon dünyasının en ilgi çeken konularından birisidir. Örnek olarak Pokémon 2: En Güçlü O filminde anlatılan efsaneyi verebiliriz. Bu efsanede ateş adasının, buz adasının ve şimşek adasının bir arada bulunduğu Shamouti adlı bir bölgede Okyanus sularının ve doğanın dengesini sağlayan üç kuş Efsanevi Pokémonunda bahsedilmektedir. Bu güçler arasındaki hassas dengenin bozulması doğadaki dengeyi ve okyanus akıntılarının şiddetini bozmaktadır.
Efsanevi Pokémonlar çok nadir ve çok güçlü oldukları için genellikle animede eğitmenler tarafından yakalanamazlar.
NEDEN POKéMON?
Çünkü Pokémon dünyası uçsuz bucaksız bir okyanus gibidir. Sonunu asla göremezsiniz. Çünkü Pokémon dünyası gizemlidir ve yapılan her keşifte insana keyif verir. Çünkü Pokémon doğaldır. Doğal olan her şeyin verdiği his de doğal olmaktadır. Çünkü Pokémonlar ile kurulan dostluk bağları gerçek hayatımızda da hayvanlarla kurduğumuz dostluk bağına benzemektedir. Çünkü, Pokémon bir çok dalda bir çok keyif veren özelliğe sahiptir. Çünkü Pokémon paylaşmaktır. Yeni bir Pokémonun keşfinde, yeni bir oyunun ya da kartın çıktığında arkadaşlarınızla bu heyecanı paylaşmaktır. Çünkü Pokémon bizim gibi Pokémona yıllarca gönül veren her yaştan insanın bir araya geldiği ortamlar oluşmasını sağlamaktadır.