Pokémon Dünya Tarihi
TEMEL BİLGİ
Pokémon macerası nasıl başladı? Tüm dünyayı nasıl sardı? Pokémonun dünden bugüne hikayesi.
DETAY BİLGİLER
"Pokémon'un inanılmaz dünyasına hoşgeldiniz"
Bu cümle söyleyen için küçük ama anime ve oyun dünyası için büyük bir adım olmuştur. Bir çok kişinin hatırlayacağı üzere, bu cümle Pokémon'un ilk bölümünün bitişinde söylenmiştir. Pokémon'un inanılmaz dünyası gerçek dünyada nasıl bir süreç geçirmiş, bu yazımızda öğrenebilirsiniz.
Tüm dünyada ünlü olan, öne çıkan ya da büyük zenginliklere ulaşan insanlara sırları sorulduğunda hemen hemen hepsi çocukluğunda kurduğu hayallerden ya da o günlerden kalan şeylerden bahsederler. Çünkü büyük başarıların ilk adımı hayal kurmaktır. Satoshi Tajiri adındaki programcının da bir hayali vardı. Çocukluğunda yaşadığı bölgede bir çok böcek türü vardı ve Satoshi bu böcekleri yakalayıp incelemeyi çok severdi. Onları yakalamak için çeşitli yöntemler geliştirerek, kendisiyle aynı hobiyi paylaşan arkadaşlarından daha fazla böcek yakalıyordu. Bu, ona arkadaşlarının Dr. Böcek lakabını takmasına neden olmuştu. Satoshi'nin bu hobisi, yaşadığı bölgenin kentleşmeye başlamasından dolayı, böceklerin yaşam alanlarının azalması ve yok olması sonucunda, sona ermek zorunda kalmıştı. Bu gelişme, Satoshi'nin ilgi alanının video oyunlarına kaymasına sebep oldu. Zamanının çoğunu oyun salonlarında geçirmeye başlayan Tajiri, bu alışkanlığından dolayı sık sık okuldan kaçmaya başladı. 16 yaşındayken Sega'nın düzenlediği bir oyun tasarımı yarışmasına katıldı ve kazandı. Bundan bir sene sonrada tamamen el yazımı olan Game Freak adlı dergiyi kurdu. Bu dergiyi oluşturma fikri, oyunlar hakkında bilgi içeren fazla kaynak olmamasından dolayı ortaya çıkmıştı. Dergide, oyunlara dair çeşitli kılavuzlar ve ipuçları vardı. Daha sonradan şuanki Pokémon'ların büyük bir kısmını tasarlayacak olan Ken Sugimori'nin, bu dergiyi bir mağazada görmesi ve bu dergide yer almak istemesiyle, Pokémon kavramını ortaya çıkaran iki önemli kişi biraraya gelmiş oldu.
Game Freak, gittikçe daha da popülerleşti ve başlangıçta el yazısı ile hazırlanan dergide, profesyonel baskı kullanılmaya başlandı. Zaman geçtikçe piyasada bulunanlardan daha iyi oyunlar yapabileceğini düşünen Satoshi Tajiri, Ken Sugimori ve Junichi Masuda ile, çıkardığı dergi ile aynı isme sahip oyun firmasını kurdu. Game Freak ilk olarak NES için 1989 yılında, Japonya'da Quinty adıyla bilinen, Mendel Palace adlı oyunu piyasaya sürdü.
1990 yılında, Satoshi Tajiri'nin birbirine kablo ile bağlanan iki Gameboy görmesiyle, Pokémon fikri aklında belirdi. Tabi bunun arkaplanında çocukken yaptığı böcek koleksiyonculuğu, sonrasında oynadığı oyunlar ve izlediği televizyon serilerinden Ultraman vardı. O zamanlar bu yeni oyun için düşündüğü isim Kapsül Canavarları (Capsule Monsters) idi. B oyunda, oyuncular Gameboy'un kablosu vasıtasıyla "böceklerini" takaslayabilecekler ve birbirleriyle savaştırabileceklerdi. Bu fikrini Nintendo'ya birkaç kez götürdüyse de, reddedildi. Ardından efsanevi oyun yapımcısı Shigeru Miyamoto'nun devreye girmesiyle, Nintendo bu projeye finansal destek vermeye başladı. Capsule Monsters olarak düşünülen isim ile telif hakkı sorunlarından dolayı Pocket Monsters (Cep Canavarları) olarak değiştirildi.
6 yıllık bir geliştirme süreci ve bu süreç içinde yaşanan pekçok maddi sıkıntının ardından, 27 Şubat 1996 tarihinde Pokémon Green ve Pokémon Red oyunları piyasaya çıktı. Pokémon oyunlarının iki versiyon olarak yayınlanması fikri ise, Shigeru Miyamoto'ya aitti. Bazı Pokémonların iki ayrı versiyona ayrı ayrı dağıtılmalarıyla takas fikrinin ön plana çıkarılması amaçlanmıştı. En başta orta seviyede bir satış başarısı gösteren ikilinin satışları, 151. Pokémon Mew'in oyunda olduğunun keşfedilmesi ve CoroCoro dergisinin bu Pokémonu sadece 20 oyuncuya vereceği bir yarışma düzenlemesi sonucunda, bu yarışmaya 78000 kişinin kaydolmasıyla, hızla artmaya başladı. 10 Ekim 1996 tarihinde ise daha geliştirilmiş grafik, ses özellikleri ve önceki oyunlara göre daha az sorunlu oyun motoru yapısıyla Pokémon Blue, CoroCoro dergisinin takipçilerine özel olacak şekilde satışa çıkarıldı.
Pokémon Green ve Pokémon Red tüm zamanların en iyi Game Boy oyun satışını yaparak tarihe geçti. Aradan geçen yıllara rağmen bu oyunlar Tüm Zamanların En Çok Satan Oyunları listesinde 5. sırada bulunmaktadır. Ayrıca Pokémon Green ve Red, 2009 yılında Guinnes Rekorlar Kitabına, "Tüm zamanların en çok satan Game Boy oyunu" ve "Tüm zamanların en çok satan RPG oyunu" kategorilerinde giriş yapmıştır.
Bu büyük başarı Tajiri'yi Nintendo'nun vazgeçilmezi yapmıştır. Pokémon projesinden önce kendi halinde bir programcı iken (Pokémon oyununun gecikme nedeni parasızlık ve çalışanların maaş alamaması yüzünden onu terketmeleridir) Pokémon'dan sonra Tajiri, dünyaca ünlü bir programcı haline gelmiştir. Tajiri, günümüz itibariyle dünyanın en çok aranan 100 programcısı içinde gösterilmektedir.
Pokémon'un bu başarısı zamanla Japonya dışına taşmaya başlamıştır. Amerikan sürümleri için yapılan yerelleştirme çalışmalarında, Pokémonlara yeni isimler verildi. Yerelleştirme işleminde, daha düzenli bir kod yapısına sahip olan Blue sürümü kullanıldı ancak sürüme özel Pokémonlar konusunda Green ve Red temel alındı. En sonunda Red ve Blue isimleriyle batı dünyası için çıkmış oldular. 1998 yılının sonlarında anime temel alınarak aynı oyunun yeni bir versiyonu olan Pokémon Yellow piyasaya sürülmüş ve yine en çok satan oyunlar arasında yerini almıştır.
Pokémon, 1996 yılının ekim ayında ortaya çıkan Pokémon Kart Oyunu (TCG), ilerleyen zamanlarda tüm dünyaya yayılacak ve yine rekor satışlara neden olacaktır. Pokémon'un kart dünyasında da boy göstermesi bir çok Pokémon severi kart koleksiyonu yapmaya ve kart takası yapmaya yöneltmiştir. Kart furyası bir süre ülkemizde de fırtınalar estirmiştir. Aynı yılın kasım ayında ise Pokémon Pocket Monsters ismiyle Pokémon'un ilk mangası ortaya çıkmıştır.
Oyunun senaryosunu temel alan ve baş kahramanı Satoshi (Ash) olan bir anime ile Pokémon, 1 Nisan 1997 tarihinde, TV Tokyo'da anime dünyasına merhaba demiştir. Büyük ilgi gören anime kısa zamanda bir fenomene dönüşmüştür. Anime dünyasındaki bu başarı kısa zamanda Pokémon'u beyaz perdeye taşımıştır. 18 Temmuz 1998 tarihinde Pokémon'un ilk sinema filmi Mewtwo Strikes Back vizyona girmiş ve beklenenin üzerinde bir gişe başarısı elde etmiştir. 10 Kasım 1999'da Amerika'da vizyona giren film 24 saatte 12 milyon dolarlık gişe yaparak rekor kırmıştır. Ayrıca toplamda ilk film 163 milyon dolar gişe yapmış, bu rakam ile o yıla dek Amerika'da tüm zamanların en çok gişe yapan animasyon filmi olmayı başarmıştır. Bu film ülkemizde 2000 yılında vizyona girmiş ve 400 bin kişi tarafından izlenmiştir. Beyaz perdede kazanılan bu başarı ileriki yıllarda yeni Pokémon filmlerinin vizyonda boy göstermesinin de yolunu açmıştır.
Tarihler 16 Aralık 1997'yi gösterdiğinde Pokémon, gelecek yıllarda bir çok kez maruz kalacağı ilk engeli ile karşılaşmıştır. Pokémon'a "sabıkalı anime" damgası vuran olay, 16 Aralık 1997 günü yayınlanan Electric Soldier Porygon bölümünde kendini gösterdi. Bu bölümü izleyen 685 çocuk epileptik şikayetlerle hastanelere başvurdu. Bölümde kullanılan farklı dalga boylarındaki ışıkların buna etki ettiği söylendi ve Pokémon, doğduğu topraklarda yasaklandı. Japon Polisi soruşturma başlatmış ve anime yapımcılarını sorguya çekmiştir. Nintendo ve Tv Tokyo'nun o bölümü yasakladıkları ve bu olayın bir daha tekrarlanmayacağına dair açıklamaları ile yaklaşık 4 aylık bir aradan sonra Pokémon tekrardan yayına dönmüştür. Ayrıca bu olaya neden olan Pokémon Porygon ve onun evrimleri olan Porygon2 ve Porygon Z bir daha animede asla görünmemiştir. Bu talihsiz olay 2008 yılında Guinnes Rekorlar Kitabı'nda yer almıştır. İlerleyen yıllarda Pokémon'un yol kazaları da devam etmiştir.
1998 yılının sonuna gelindiğinde Pokémon özellikle Japonya ve Amerika'da tanınan, oyun, manga, kart, anime, film, aksesuar gibi bir çok kolda rekorlar kıran bir deve dönüşmüştür. Nintendo'nun Pokémon'a özel şirket kurması da bu büyümenin kanıtıdır. Pokémon Company adındaki şirket, Nintendo'nun Pokémon'dan sorumlu kolu olmaya başlamış ve tüm Pokémon projeleri buradan yönetilmiştir. Daha sonra Amerika ve İngiltere'de şubeleri açılmıştır.
1999 yılı, Pokémon çılgınlığının devamı yönünde dev adımlar atılmasını sağlamıştır. 2.nesil denilen, yeni 100 adet Pokémon'un duyurulması ve Pokémon Gold & Silver oyununun piyasaya çıkışı ile Pokémon artık yerini sağlamlaştıran, vazgeçilmez bir efsane olmuştur. Game Boy Color adındaki yeni konsollar için çıkarılan oyun büyük beğeni toplamış ve yine satış rekorları kırmıştır. Bu oyunda iki yeni farklı tür olan Karanlık ve Çelik türleri kendilerini göstermiştir. Dünya çapında 23 milyon satış grafiğine ulaşan oyun, Amerika'da bir günde 1,4 milyon satarak tüm zamanların en hızlı satan oyunu olmayı başarmıştır. Bu sonuçlar diğer firmaları düşündürmeye başlarken, tüm dünya Pokémon'un bu büyük başarısının nedenini anlamaya çalışıyordu.
17 Temmuz 1999 tarihinde ikinci Pokémon filmi olan Revelation Lugia vizyona girdi. Japonya'da artık klasikleşen rekor gişe başarısı kendini gösterdi. 2000 yılında Pokémon The Movie 2000: The Power of One adıyla Amerika'da ve diğer ülkelerde vizyona giren film toplamda 133 milyon dolarlık gişe başarısı elde etti. Ülkemizde 2001 yılının Ocak ayında vizyona giren film, o tarihlerde RTÜK yasağına takıldığı için fazla ilgi görmemiştir.
İkinci film, yıllar sonra da farklı dallarda adından söz ettirmiştir. 2000 Olimpiyatlarının kapanış töreninde de yine bu filmin şarkısı çalınmıştır. 2011 yılında Herman Cain adlı siyasetçi seçim propagandası sırasında bu filmin şarkısının sözleri ve filmin görüntüleri ile propagandasını yürütmüştür.
2000 yılının aralık ayında Gold & Silver serisinin üçüncü oyunu olan Crystal, Japonya'da piyasaya çıkmıştır. Bu oyun temel olarak Gold ve Silver'a benziyordu fakat bazı farklılıkları vardı. Pokémon oyunları içinde ilk kez kız-erkek oyuncu seçimi bu oyunda ortaya çıkmıştır. Bu oyunda efsane Pokémon Suicune oyuna dahil edilmiştir. Oyun, eleştirmen firmalardan çok yüksek bir puan alarak da tarihe geçmiştir. Aynı yıl içerisinde Pokémon'un 3 boyutlu oyunu Pokémon Stadium çıkmıştır. Bu oyun ev konsolu olan Nintendo 64 konsolu için çıkarılmıştır. 2001 yılında Stadium 2 çıkmış ve daha sonraki yıllar bu tarz üç boyutlu stadyum oyunları boy göstermeye devam etmiştir.
8 Temmuz 2000 tarihinde Pokémon film serisinin üçüncü filmi Japonya'da vizyona girmiştir. Lord of the Unknown Tower - Entei ismiyle çıkan film diğer iki filmin başarısını geçemese de yüksek gişe rakamına ulaşmayı başarmıştır. Film, Nisan 2001'de Spell of the Unown adıyla Amerika'da vizyona girmiş ve toplamda 68 milyon dolar gişe yapmıştır.
2000 yılının yaz ayları ülkemizde Pokémon rüzgarının fırtınaya dönüştüğü bir dönemdir. Ülkemizdeki Pokémon gelişmelerinin tarihi gelişimi için sitemizde bulunan Pokémon Türkiye Tarihi incelenebilir. Ayrıca 2000 yılı Pokémon'un tüm dünya çapında zirve noktasına ulaştığı yıl olarak da kayıtlara geçmiştir. Rekor oyun satışları, rekor kart satışları, 35 milyar doları bulan yıllık geliri ile Pokémon, Nintendo'nun en güçlü gelir kaynaklarından olmuştur. Bu yıldan itibaren dünyanın çeşitli noktalarında yapılan turnuvalar, sanal ortamda açılan binlerce internet sitesi ile Pokémon yeni kollarda da hızla zirve olmaya başlamıştır.
2001 yılında Tokyo ve Osaka'da iki büyük Pokémon mağazası açılmıştır. Bu mağazalar zamanla Amerika'da ve Avrupa'da da kendini göstermiştir. Ayrıca Tokyo'da Pokémon fuarı düzenlenmiş ve büyük ilgi görmüştür. 14 Temmuz 2001'de 4. Pokémon filmi Celebi: The Meeting that Traversed Time ismiyle vizyona girmiştir. Amerika'da 2002 yılında vizyona giren film, firma değiştirmiştir. Daha önce 4Kids Entertainment ve Warner Bros.'un önderliğinde vizyona çıkan film Miramax firmasına geçmiştir. Bu gelişme Pokémon filmlerinin Amerika'daki düşüş sürecini başlatan olay olmuştur. Film 28 milyon dolar gişe yaparak bekleneni verememiştir.
2002 yılında Pokémon severler 3. nesil Pokémonlarla tanıştı. Nintendo yeni oyun konsolu Game Boy Advance için yeni Pokémon oyunları olan Pokémon Ruby & Pokémon Sapphire'ü duyurdu. Bu konsolda görüntüler daha netti ve oyun tümüyle renkliydi. Konsol ve tabiki oyunlar çok büyük ilgi gördü. Pokémon sayısı 386'ya çıkarken, oyunlar dünya çapında 13 milyon adet satarak Game Boy Advance'in en çok satan oyunları olarak yeni bir rekora daha imza atmış oldu. bu oyunla birlikte Satoshi Tajiri ve Ken Sugimori isimlerinin yanında Junichi Masuda ismi de sahneye çıkmış oldu. Gelecek Pokémon oyunlarının yapımcısı olacak olan Masuda, isminden uzunca bir süre söz ettirecekti. Aynı yıl yükselmeye başlayan YU-GI-OH furyası, "Pokémon bitti, yeni kral Yu-Gi-Oh" şeklindeki yorumları "Yu-Gi-Oh'un geri çekilme zamanı, Pokémon sahnede" yorumlarına dönüştürmüştür.
2002 yılında 3. Nesil Pokémonların ortaya çıkması ile 5 yıldır aynı şekilde devam eden animede de köklü değişikliklere neden olmuştur. Anime kahramanlarından Misty'nin ayrılması ve Hoenn Kıtası'na yapılan yolculukla May ve Max'in, animeye baş rol olarak eklenmesi animeye yeni bir soluk getirmiştir. Bu andan itibaren animenin adı Advanced, Advanced Battle ve Advanced Generaiton şeklinde anılmıştır.
2002 yılında Japonya'da vizyona giren 5. film The Guardian Gods of the Water City: Latias and Latios, yine beklenenin altında bir gelir elde etmiştir. Film, Heroes: Latias and Latios ismiyle 2003 yılında ABD'de vizyona girmiş ve 20 milyon dolar gişe yapmıştır. Bu film, Amerika'da vizyona giren son Pokémon filmi olmuştur. Bu filmden sonraki filmler ABD ve diğer ülkelerde yalnızca DVD ve VCD olarak çıkmıştır. (14.film Pokémon The Movie White: Victini and Zekrom, 3-4 Aralık'ta ABD'de vizyona girerek yıllar boyu süren suskunluğu bozmuştur)
2003 yılında Japonya'da 6.Pokémon filmi The Wishing Star of Seven Nights ismiyle beyaz perdede boy göstermiştir. Son yıllardaki düşüşe bir nebze olsun dur diyen bu film yine de beklenen başarıyı sağlamamıştır. Amerika ve diğer ülkelerde vizyoa girmeden direkt olarak VCD ve DVD olarak Jirachi Wish Maker adıyla çıkan bu film, Japonya'da 33 milyon dolar gişe başarısı kazanmıştır.
2003 yılı içerisinde Wizard of the Coast, Pokémon kartları ile ilgili haklarından vazgeçince, Nintendo, Pokémon Company aracılığı ile bu işi de kendi tekeline almış oldu. Bu tarihten sonra üretilen kartların hepsi bu firmadan üretilmiştir.
2004 yılında Japonya'da 7.Pokémon filmi Visitor from a Fissure in the Sky: Deoxys ismiyle vizyona girmiş ve başarılı bir gişe başarısı elde etmiştir. Diğer ülkelerde yine vizyona girmeyen film 2005 yılında ABD'de Destiny Deoxys ismiyle DVD ve VCD olarak piyasaya çıkmıştır. Film, sadece Japonya'da 34 milyon dolar gişe yapmıştır.
2004 yılında 3.Nesilin üçüncü oyunu Pokémon Emerald çıkmıştır. Ruby ve Sapphire'e göre grafik olarak daha üstün olan bu oyunda Battle Tower, Battle Frontier gibi özelliklerin gelmesi, efsane Pokémon Rayquaza'nın oyuna eklenmesi oyunun Pokémonseverler üzerindeki etkisini artırmıştır. Tüm dünyada 6.4 milyon satan oyun ABD'de tüm zamanların en çok satan ikinci, dünyada da tüm zamanların en çok satan üçüncü Game Boy Advance oyunu olmayı başarmıştır.
2004 yılında Game Freak ve Nintendo, Pokémonseverlere bir sürpriz yaparak ilk oyunlar olan Red ve Green'in yeniden yapımını piyasaya sürdüler. Bu oyunlar yeni konsollara göre yeniden düzenlenmişti ve özellikle eski Pokémoncuların ilgisini çekti. Leaf Green ve Fire Red isimleriyle çıkan bu oyunlar tüm dünyada 12 milyon adet satarak yeniden yapım bir oyun için kırılmaz bir rekora imza atmıştır.
2005 yılında Nagoya, Japonya'da dev bir PokePark kurulmuştur. Bu park dünyanın en büyük fuarlarından biri olmuştur ve bir anime için yapılan en büyük fuar olarak da kayıtlara geçmiştir. Daha sonra bu fuar Taipei, Berlin ve Oklohoma'da açılmıştır. Aynı yıl içerisinde Japonya'daki bazı uçaklar Pokémon karakterleri ile süslenmiştir. 14 Mayıs 2005'te New York'ta açılan Nintendo World Store'da da Pokémon kendine geniş bir yer bulmuştur.
5 Kasım 2005 itibariyle 200 milyon oyun satış barajını aşan Pokémon, tüm dünyada Mario'dan sonra bu barajı aşan ikinci oyun olmuştur. Şu an itibariyle de yalnızca bu iki oyun 200 milyon barajını aşabilmiştir.
2005 yazında 8.Pokémon filmi Mew and the Wave Guiding Hero: Lucario vizyona girmiş ve büyük ilgi görmüştür. Pokémon filmleri içinde her zaman üst sıralarda gösterilen bu film American Anime Awards'ta En İyi Anime Film dalında aday gösterilmiştir. Japonya'da 38 milyon dolar gişe yaparak eski günlere dönüşün sinyallerini vermiştir. Film, 2006 yılında, Lucario and the Mystery of Mew adıyla ABD'de DVD ve VCD olarak piyasaya çıkmış ve yine büyük ilgi görmüştür.
2006 yılında Pokémon 10.yaş gününü kutladı. Bu özel yıl itibariyle bir çok etkinlik düzenlendi. Japonya başta olmak üzere Fransa, Almanya, Amerika gibi ülkelerde dev fuarlar kuruldu, Pokémonseverler arasında turnuvalar düzenlendi. 10.yıl için Master of Mirage Pokémon adında özel bir film yapıldı.
2006 yılı, yani Pokémon'un 10. yaş günü 4.nesilin de ortaya çıktığı yıl oldu. Eylül 2006 itibariyle yeni Pokémonlar ve yeni oyunlar ortaya çıktı. Pokémon sayısı 493'e ulaşırken, Pokémon serisinin yeni oyunları Diamond ve Pearl, yeni oyun konsolu Nintendo DS için piyasaya çıktı. Çıktığı anda da büyük ilgi gördü. Pokémon'un durağan geçen 3.nesil döneminden sonra 4.nesil büyük bir çıkışa neden oldu. Birçok yeniliği beraberinde getiren oyun tüm dünyada 18 milyon satarak tüm zamanların en çok satan DS oyunlarından olmayı başarmıştır. Oyun ayrıca pek çok ödül ve başarı da kazanmıştır. Bunları kısaca özetlersek;
Japonya'da ilk haftasında tüm zamanların en iyi çıkış yapan oyunu (1.6 Milyon satış), Amerika'da 2007 yılının en çok satan oyunu, İspanya, Almanya ve İngiltere de yılın en çok satan oyunu, 10 milyon kişinin Wi-Fi etkinliklerine katılması ile G-phoria tarafından yılın en iyi RPG oyunu ve yılın en iyi paylaşım oyunu ödülleri, 2006 Famitsu ödülleri, En iyi oyun ve En çok satan oyun ödülleri, 2008 BAFTA Çocukların Tercihi En İyi Anime ve Oyun ödülü.
Anime'de ise yeni sezon yeni oyunla birlikte başlamış oldu. Bu sezonda May ve Max giderken, onların yerine Dawn geldi. Bu nesilin, Diamond & Pearl, Battle Dimension, Galactic Battle ve Sinnoh League Victors isimlerinde 4 sezonu yayınlandı.
2006 yılında 9. Pokémon filmi The Pokémon Ranger and Prince of the Sea vizyona girdi ve en başarısız Pokémon filmlerinden oldu. 1 saat 45 dakika süresiyle en uzun Pokémon filmi olma özelliğini taşıyan film 26 milyon dolarlık bütçesi ile en az gişe yapan Pokémon filmlerinden biri olmuştur. Pokémonseverlerin Pokémon Ranger konusunda tepki niteliğindeki bu davranışları Nintendo ve Game Freak'in Ranger konusunu rafa kaldırmalarını sağlamıştır. Film, 2007 yılında Amerika'da DVD ve VCD olarak Pokémon Ranger and The Temple of the Sea adıyla piyasaya çıkmıştır.
2007 yılında Japonya'da uçaklardan sonra metrolarda da Pokémon figürleri kendini göstermiştir. Nintendo DS konsolunun çok beğenilmesi ve Pokémon Diamond ve Pokémon Pearl oyunlarının da rekor kırması ile kazanılan başarı, 2007 yılının temmuz ayında vizyona giren Pokémon 10. Film: Dialga & Palkia & Darkrai filmi ile taçlanmış oldu. Film, son yıllarda durgun giden Pokémon film gişe sonuçlarını alt üst etmeyi başararak 47 milyon dolar gişe yapmıştır. Ayrıca film vizyona girdiği ilk üç günde 1 milyondan fazla kişi tarafından izlenerek 2007 yılında Japonya'nın en başarılı filmi seçilmiştir. Film, konusu itibariyle boyut savaşlarını Pokémon dünyasına kazandırmış ve böylece bu seri boyunca yep yeni bir dünya Pokémonseverlere açılmıştır. Amerika'da 2008 yılında The Rise of Darkrai adıyla yine DVD ve VCD olarak piyasaya çıkan film hem Amerika'da hem de diğer ülkelerde başarılı bir satış grafiği çizmiştir.
2008 yılında Diamond & Pearl serisinin üçüncü oyunu olan Platinum piyasaya çıktı. Bu oyunun maskot efsane Pokémonu Giratina olmuştur. Bu Pokémonu yakalamak için Distortion World adında farklı bir boyuta geçiş yapılması, Pokémon oyun tarihinde de bir ilki Pokémonseverlere yaşatmıştır. Oyun bu ve bunun gibi bir çok özelliği ile eleştiri sitelerinden tüm zamanların en iyi 9. DS oyunu ünvanı almıştır. Ayrıca bazı eleştirmen siteler Platinum'u o zamana kadar yapılan en iyi Pokémon oyunu seçmişlerdir. 3 gün içinde 1 milyonun üzerinde satarak Japonya'da o zamana kadar ki en iyi çıkış yapan oyun olmuştur. 2009 yılında Önce Amerika'da sonra da Avrupa ve diğer ülkelerde piyasaya çıkan oyun, hemen hemen çıktığı her ülkede listelere ambargo koymuştur. Kuzey Amerika'da ilk 3 gününde 850 bin satarak 2009 yılının rekorunu kırmıştır. İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerde de ilk haftasında satış rekoru kırmayı başarmıştır. Toplamda 7 milyonun üzerinde satan oyun hala en çok satan DS oyunları arasında gösterilmektedir.
2008 yılının temmuz ayında vizyona giren 11.film Giratina and the Sky Bouquet, bir ilk olarak önceki filmin devam filmi niteliğindedir. Ayrıca film vizyona girmeden internet üzerinden 1,4 milyon bilet siparişi alarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başarmıştır. 10.filmin gişe başarısı bu filmde de devam etmiş, film 43 milyon dolar gişe yaparak Japonya'da yılın en çok izlenen 2. filmi olmayı başarmıştır. Film, 2010 yılında ABD ve diğer ülkelerde Giratina and The Sky Warrior ismiyle, DVD ve VCD olarak piyasaya çıkmıştır.
2009 yılında Pokémon oyun serisine yeni bir re-make (yeniden yapım) oyun dahil olmuştur. Daha önce Red ve Green oyunlarını yeniden yapım olarak piyasaya sunan şirket bu kez de Gold ve Silver oyunlarının yeniden yapımı olan Heart Gold & Soul Silver oyunlarını piyasaya sunmuştur. Oyun, diğer tüm Pokémon oyunları gibi büyük ses getirmiş, Japonya'da ilk 2 günde 1,4 milyon adet satmıştır. Oyun eleştirmenleri tarafından tüm zamanların en iyi 20 DS oyunları listesine alınan bu oyun, tüm eleştirmenler tarafından "en iyi Pokémon oyunu" yorumlarının yapılmasını sağlamıştır. Pokewalker denilen bir aleti de Pokémonseverlere sunan bu oyun, oyun içindeki Pokémonlarını yanınıza alıp gün içinde her adım atışınızda onların gelişmesini sağlayacak bir yapıya sahipti. Pokewalker ve oyunlar özellikle Amerika ve Avrupa'da büyük ilgi gördü. Amerika'da 2010 yılının en çok satan oyunu olmayı başardı. Avrupa'da ise pek çok ülkede yine rekor kırmayı başardı. Toplamda 10 milyonun üzerindeki satış rakamı ile yeniden yapım bir oyunun ulaşabileceği en yüksek satış seviyesine çıkan Pokémon oyunu oldu.
2009 yılının temmuz ayında Pokémon film serisinin 12. filmi beyaz perdede boy gösterdi. Arceus: To The Conquering of Space-Time adındaki film diğer filmlerin devam filmi niteliğindeydi. 10. ve 11. filmlerdeki olayların sonuca ulaştığı bu film, Diamond & Pearl Trilogy olarak adlandırılan serinin son filmi olmuştur. Film, Japonya'da büyük ses getirmiş ve 2009 yılının en çok izlenen animasyon filmi olmuştur. Toplamda 50 milyon dolar gişe yapmayı başarmıştır. 12.film 2010 yılında Belçika'da katıldığı bir festivalde en iyi animasyon film ödülünü almıştır. 2010 yılında Amerika ve diğer ülkelerde Arceus and the Jewel of Life ismiyle Blu-ray ve DVD olarak piyasaya çıkan film adından söz ettirmeyi başarmıştır.
1 Aralık 2010'da ünlü sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta "Pokémon profile picture month" etkinliği yapılmış, 250 bini aşkın üye bu etkinliğe katılarak profil fotoğraflarını favori Pokémonları yapmışlardır.
2010 yılının Eylül ayında, Pokémonseverler 5.nesille tanıştı. Yapımcılar bu nesilde kökten değişikliklere gitmiş ve Pokémonun yeniden başladığını gösteren gelişmelere imza atmışlardır. Black & White adıyla duyurulan bu yeni nesilde 156 Pokémon bulunmaktaydı. Bu sayı, şimdiye kadar bir nesilde ortaya çıkan en yüksek Pokémon sayısı olmuştur. Ayrıca bu 156 Pokémon diğer Pokémonlarla herhangi bir evrim bağına sahip değildir.
Pokémon Black & White, 1,1 milyon ön siparişle bu dalda rekor kırarken, ilk iki günde 2.6 milyon satarak da tüm zamanların en iyi DS satışı ünvanını kazanmıştır. Ayrıca bu satış rakamı ile Japonya oyun tarihine geçmiştir. Oyunun pek çok yeni özelliği barındırması, üç boyutlu efektler, yeni hikaye kurgusu, Dream World, Rotation Battle, Triple Battle vs. bir çok yeni dünyayı Pokémonseverlere açması bu oyunun bu denli başarılı olmasını sağlamıştır.
Oyun, 2011 yılında Amerika'da piyasaya çıktığı ilk gün içinde 1 milyonun üzerinde satarak Amerika'da da tüm zamanların en iyi çıkış yapan DS oyunu ünvanını almıştır. Rekorlara doymayan Pokémon çılgınlığı 15.yaş gününü de rekorlar kırarak kutlamıştır. Oyun, Avrupa çıkışında da aynı başarıyı göstermiş, İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkelerde yılın en çok satan oyunlarından olmuştur. Pokémon Black & White bu hızlı çıkışını ilerde pek devam ettiremese de 15 milyona yakın toplam satışı ile tüm zamanların en çok satan 10 DS oyunu içine girmeyi başarmıştır.
2010 yılının yaz ayında 13.Pokémon filmi Phantom Champion Zoroark sinemalarda boy gösterdi. 5.nesilden bir Pokémonun ilk kez göründüğü bu film yine büyük ilgi gördü. 47 milyon dolarlık gişe başarısı ile en başarılı Pokémon filmleri arasına girdi. Film, 2011 yılında Zoaoark: Master of Illusions ismiyle Amerika'da ve diğer ülkelerde blu-ray ve DVD olarak piyasaya çıktı. Filmin DVD'si, tüm dünya ile hemen hemen aynı vakitlerde ülkemizde de piyasaya çıkmıştır.
2010 yılında Pokémon 15.yaş günün kutlamıştır. Bu vesile ile bir çok Pokémon etkinliği yapılmıştır.
2011 yılında Black & White serisinin ilk filmi vizyona girmiştir. Yapımcılar büyük bir sürpriz yaparak bu kez iki farklı filmi aynı anda vizyona çıkarmışlardır. Bu filmler aynı oyunlarda olduğu gibi, temel olarak aynı senaryoyu içermekteydiler fakat efsane Pokémonlar ve bazı ufak tefek yönleriyle farklıydılar. DUAL olarak görücüye çıkan filmler Victini and the Black Hero: Zekrom ve Victini and the White Hero: Reshiram isimlerinde idiler. Filmler 53 milyon dolarlık gişe başarısı ile Pokémon'un fırtınalar estirdiği ilk üç filmden sonraki en iyi gişe başarısını elde etmiştir. Fakat bu filmler için en ilginç başarı Amerika kanadından gelmiştir. 2003 yılında 5.film Pokémon: Heroes'tan bu yana Amerika sinemalarına uğramayan Pokémon filmleri yıllar sonra yeniden boy göstermeyi başarmıştır. Özel gösterimle de olsa 3-4 aralık 2011 tarihlerinde Pokémon The Movie: White - Victini And Zekrom filmi 300 sinema salonunda gösterime girmiştir. Bu adım gelecek için umut verici olmuştur. Diğer film olan Pokémon The Movie: Black - Victini and Reshiram ise 9 Aralık 2011'de CN kanalında yayınlanmıştır. Daha sonra iki filmin de Blu-ray ve DVD'si çıkmıştır.
5.nesil Pokémonların çıkışı ile birlikte Pokémon TCG serisi de atağa kalkmıştır. 2011 yılında tcgonline adında bir site kurulmuş ve Pokémon kart oyunu sanal ortama taşınmıştır. Birbiri ardına çıkan kart serileri, bu kartların paketlerinden çıkan kodlar ile sanal ortamda kart satın alınabilmesi olayı bu konuda patlamaya neden olmuştur. Şu an itibariyle BETA yayını yapan site tamamlandığında büyük bir Pokémon kart organizasyonuna sebep olacaktır.
2011 yılında Nintendo 3DS konsolunun duyurulması ile bazı Pokémon oyunları bu konsolde kendini göstermiştir. Rumble Blast ve Pokémon 3D pokedex bunlara örnek verilebilir fakat henüz gerçek anlamda bir 3DS Pokémon oyunu piyasaya çıkmamıştır.
2012 yılının mart ayında Pokémon cephesinde farklı bir gelişme daha yaşanmıştır. Pokémon ilk kez farklı bir anime ile bir araya gelmiştir. Nabunaga's Ambition adındaki anime ve video oyunu ile ortak olarak çıkan oyun fazla ilgi görmese de Pokémon dünyasına eklenen bir farklılık olmayı başarmıştır. Oyun Pokémon Conquest adıyla 2012 yaz aylarında raflardaki yerini almıştır.
2012 yılının temmuz ayında 15. Pokémon filmi Kyurem vs.The Sacred Swordmans Keldeo 'nun duyurusu yapılmıştır.
2012 yılında Black & White serisinin üçüncü oyunu beklenirlen yapımcılar Pokémonseverleri ters köşeye yatırıp bir ilke imza atarak Black ve White oyunlarının devamı niteliğinde olan Black 2 ve White 2'yi duyurdular. Oyun 23 Haziran 2012'de raflardaki yerini aldı. İlk iki günde 1,5 milyon civarında bir satış rakamına ulaşarak yine beklentileri karşıladı.
2013 yılının ilk büyük haberi 8 Ocak tarihinde açıklandı. 6.nesil pokemonlar ve 3DS için ilk ana pokemon oyunu olan Pokemon X ve Pokemon Y duyuruldu. Böylece Pokemon yeni bir boyuta dev bir adım atmış oldu. 2013 yılının yaz ayında 16.film Genesect and the Legend Awakened vizyona girdi.
12 Ekim 2013 tarihinde Pokemon X & Y piyasaya çıktı. 2 günde 4 milyon satış yaparak 3DS tarihinin en hızlı satan oyunu oldu. Oyun ayrıca toplamda 12 milyon satarak (2014'e göre) 3DS tarihinin en çok satan oyunu olmayı başarmıştır. Pokemon X & Y birbirinden güzel ve ilgi çeken bir çok yeni özellikle pokemon severlerin dikkatini çekmeyi başardı. Görsel olarak da diğer pokemon oyunlarından ayrılan oyun, gelecek Pokemon oyunları için umut ışığı oldu.
7 Mayıs 2014 tarihi Pokemon dünyasına bomba gibi düşen bir haberin daha günü oldu. 3.nesil oyunları Ruby & Sapphire'in yeniden yapımları olan Omega Ruby & Alpha Sapphire, 3DS için duyuruldu. Oyun Kasım 2014'te piyasaya çıkacaktır.
2014 Temmuz ayında 17.film (aynı zamanda XY serisinin ilk filmi) Cocoon of Destruction - Diancie vizyona girdi.
28 Kasım 2014'te 3.nesil oyunları Ruby & Sapphire'in yeniden yapımları olan Omega Ruby & Alpha Sapphire çıktı.
27 Şubat 2016'da Pokemon 20.yaş gününü kutladı. Yolculuk tam 20 yıl önce başladı. Aynı zamanda 2016 yılı boyunca 20. yıl özel yayınları yapılacak.
27 Şubat 2016'da Pokemon 20.yaş gününde 7.nesil oyunları Pokemon Sun & Pokemon Moon duyuruldu. 7.nesle merhaba dedik.
6 Temmuz 2016'da Pokemon'un mobil oyunu Pokemon GO piyasaya çıktı ve tüm dünyada olay oldu. 2016 yaz tatiline damga vurdu. Ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyada Pokemon'u yeniden gündeme taşıdı.
19 Temmuz 2016'da Pokemon'un 19.filmi Volcanion and the Mechanical Marvel filmi Japonya'da vizyona girdi. Bu filmde 7.neslin tanıtılan ilk pokemonu Magearna yer aldı.
18 Kasım 2016'da Pokemon'un 7.nesil oyunları Pokemon Sun & Pokemon Moon piyasaya çıktı. Alola Kıtası'ndaki macera yine büyük ilgi gördü.
Pokémon, Satoshi Tajiri'nin hayalini kurduğu bir dünyaydı. O bile yola çıktığı anda bu dünyanın bu kadar büyüyeceğini bilmiyordu. 20 yıl boyunca tüm Pokémonseverler bıkmadan, usanmadan bu büyük hayale ortak oldular ve bu dünya her geçen gün büyüdü. Şimdi, 20. yılında, Pokémon, büyük bir dev, uçsuz bucaksız bir evren olmayı başardı. 20 yıla sayısız rekor ve başarı sığdıran bu rüyanın bir ömür boyu devam etmesi dileğiyle...